Wat werkt écht tegen couperose?
Gepubliceerd op 28 februari 2023

Couperose! Wie kent het niet? Je hebt het wellicht vaak gezien bij familie leden zoals je moeder, opa, oma of wellicht je vader of andere familie leden. Couperose heeft geen enkele nut in het menselijk lichaam. Het zijn permanent verwijde aderen die opzetten en als rode lijntjes door de huid verschijnen, met als resultaat irritatie onder de meeste van ons. Couperose kan je makkelijk herkennen aan de rode lijntjes langs je wangen, neus, voorhoofd of kin.

De kans op aanmaak van couperose wordt verhoogd door hoge temperaturen. Als je denkt dat je couperose krijgt, dan kan je activiteiten als het gebruiken van een stoombad of een sauna het beste vermijden. Daarnaast speelt zonlicht natuurlijk een grote rol en het nuttigen van alcohol en pittig voedsel. Deze prikkels hebben namelijk een invloed op de verwijding van de aderen in je gezicht. Hoe het precies ontstaat is niet echt bekend, naast de boven genoemde oorzaken, kan het soms ook ontstaan als gevolg van Rosacea, dit is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid.

Behandeling
Als je kampt met couperose, dan wil je hier graag het liefst van af en dat kan tegenwoordig ook door middel van een laserbehandeling. Dit is een behandeling waarbij met behulp van lichtflitsen vanuit de laser de vaatjes worden vernietigd. Naarmate steeds meer behandelingen volgen, verdwijnen de bloedvaatjes en krijgt de huid haar natuurlijke oorsprong terug.

De huid zal na de behandeling ongeveer een week lang rood aantrekken. In enkele gevallen ontstaan er kleine zwellingen, die het ergst zijn de dag na de behandeling. Dit trekt echter binnen enkele dagen weg.

Het is belangrijk om de huid af te koelen na elke behandeling. Dit kan je thuis makkelijk doen door middel van een koelsysteem of ijs verwikkeld in een doekje. Verkoel de huid voor ongeveer 5 tot 10 minuten zolang de huid gevoelig blijft.

Zorgverzekering
Belangrijk om te weten is dat niet elke zorgverzekering een couperose behandeling vergoedt. De meesten doen het niet, maar dat is wellicht afhankelijk van je polis en aanvullende verzekering. Vraag het voor de zekerheid na, het is altijd mooi meegenomen!

Wilt u meer informatie over deze behandeling of een afspraak maken? Neem contact op met Clinic63.