Oorzaken van haaruitval
Gepubliceerd op 28 februari 2023

Als u er over nadenkt om een haartransplantatie te ondergaan, is het altijd verstandig om eerst de oorzaken van haaruitval vast te laten stellen. In principe kan dit vrij eenvoudig worden gedaan door een arts of dermatoloog. Er wordt namelijk onder andere gekeken naar het patroon van de haaruitval. Is er bij u sprake van vorming van inhammen, een terugtrekkende haarlijn of krijgt u een kale kruin? Dan is de kans groot dat er sprake is van erfelijke haaruitval. Indien u het zeker wilt weten of dit de oorzaak is, kunt u ook nog bloed laten prikken om te kijken of u niet een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om een trichogram onderzoek te doen.

Wat is meestal de oorzaak van haaruitval?

In ongeveer 19 op de 20 gevallen is er sprake van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. Er bestaan helaas nog geen medicijnen die er bij iedereen voor zorgen dat de haaruitval volledig wordt teruggebracht en dat het haar dat verloren is gegaan, weer terug groeit.

De haargroeimiddelen die meestal worden voorgeschreven bij deze vorm van haaruitval, zijn Minoxidil en Finasteride. Houd er rekening mee dat ieder haargroeimiddel ook weer specifieke bijwerkingen heeft. Sommige mensen ondervinden hier geen last van,  maar een klein gedeelte van de mensen die deze haargroeimiddelen gebruiken, hebben dit wel.

Maak daarom altijd een weloverwogen keuze, als u er over nadenkt om haargroeimiddelen te gaan gebruiken.

Waardoor wordt erfelijke haaruitval veroorzaakt?

Bij erfelijke haaruitval wordt de haargroeicyclus steeds korter. Normaal gesproken krijgt een haar ongeveer 3 tot 5 jaar de tijd om te groeien, voordat deze uitvalt en waar opnieuw begint te groeien. Als er echter sprake is van erfelijke haaruitval, zorgt dit er voor dat de haargroeicyclus korter wordt. Daarnaast groeit de haar ook steeds zwakker terug. De boosdoener is het hormoon DHT. De meeste haargroeimiddelen zijn dan ook bedoeld om de omzetting van testosteron in DHT te verminderen. Bij Finasteride wordt ongeveer 70 procent van de DHT geblokkeerd. Bij de grotere broer Dutasteride gaat het zelfs om ruim 90 procent.

Waardoor kan haaruitval nog meer worden veroorzaakt?

Naast erfelijke haaruitval kunnen er ook nog diverse andere oorzaken zorgen voor haaruitval:

  • Haaruitval door chronische stress.
  • Haaruitval door roken.
  • Haaruitval door problemen met de schildklier.
  • Haarproblemen door problemen met de (doorbloeding van de) huid.
  • Haaruitval door haarziekten.

In ongeveer 2 procent van de gevallen is er sprake van een haarziekte.

Wat kan er nog meer worden gedaan tegen haaruitval?

Als de oorzaken van haaruitval zijn vastgesteld en het blijkt inderdaad erfelijke haaruitval te zijn, is de haartransplantatie behandeling vaak ook een goede ingreep. Dankzij deze ingreep kan het gezonde haar dat u heeft, worden getransplanteerd naar kale of dun behaarde plekken.

Komt u ook langs voor een gratis en vrijblijvend consult?

Tijdens een consult of kennismakingsgesprek wordt uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat. U kunt uw wensen voorleggen tijdens dit gesprek. De verwachtingen die u heeft, zullen worden besproken met een haartransplantatie arts. U ontvangt tijdens dit consult advies over wat u het beste kunt doen, om tot een optimaal resultaat te kunnen komen. Daarnaast ontvangt u van ons ook een offerte op maat.