Een behandeling met Botox of Fillers
Gepubliceerd op 28 februari 2023

Botox of Botuline Toxine?

Mensen spreken vaak graag over Botox, zonder te weten wat het echt precies inhoud. Als je ze vervolgens “Botuline Toxine” voorlegt raakt men al in de war, terwijl dat eigenlijk datgene is waar zij over praten. Om alle onduidelijkheid weg te nemen: Botox is een merknaam voor de behandeling botuline Toxine en staat bekend als “wondermiddel” tegen rimpels.

Huidveroudering en rimpel vorming

Er zijn, en dit betreft een zeer klein percentage, personen die tot op latere leeftijd vrijwel rimpelloos blijven. De erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel hoe we er later uit gaan zien, maar we spelen daar zelf ook een rol in. Naast blootstelling aan Uv-straling en afname van callogeen aanmaak, spelen voeding, slaapgebrek, te weinig beweging, buitenlucht, stress, alcohol gebruik en roken ook een rol bij een negatieve veroudering van de huid. Als deze aspecten samen komen, dan kunnen we rekenen op een snel verouderingsproces van onze huid.

Rimpels in het gezicht zijn als eerste zichtbaar en worden mede veroorzaakt door het samentrekken van de gezichtsspieren. Zodra we boos kijken, lachen of fronzen, ontstaat er op het bovenste gebied van ons gezicht lijntjes en kraaienpootjes. Helaas verdwijnen deze rimpels/lijntjes niet en worden naarmate wij ouder worden steeds dieper.

Een behandeling met Botox of Fillers

Voor diegene die graag een verfijnde huid willen behouden, biedt een botox behandeling vaak als oplossing. Botox is een eiwit dat op zenuwcellen werkt en in een zeer verdunde hoeveelheid op de te behandelen rimpel wordt ingespoten. Hierdoor komen prikkels die vanuit de hersenen worden afgegeven niet aan, met als gevolg dat de spieren niet meer bewegen zodra we ze samentrekken. Daarnaast wordt botox vaak gebruikt bij migraine, samentrekkende ogen en mensen die veel transpireren.

Hyaluronzuur ( de basis van filler ) komt van nuture voor in onze huid en neemt naarmate de jaren steeds meer af. Het is verantwoordelijk voor het vasthouden van water en geeft daarmee de huid zijn spankracht. Een fillerbehandeling zorgt ervoor dat het hyaluronzuur-  en vochtgehalte van de huid weer hersteld. Het effect van de behandeling met fillers is vrijwel direct zichtbaar.

Botox en Filler zijn dus allebei injectables, maar werken allebei op een andere manier. Fillers vullen de rimpels op en worden gebruikt bij diepe rimpels, hangende huid rondom de ogen & wangen en het opvullen van de lippen. Botox daarentegen verstrakt de huid en verslapt de spieren onder de rimpels, waardoor de lijntjes vervagen.

Huidinstorting na botox of filler?

Een van de meest gestelde vragen is wat er met onze huid gebeurt als we na een tijdje stoppen met botox/filler behandelingen. Vaak denken mensen dat het gezicht instort, maar dit is natuurlijk een fabeltje. Het verouderingsproces van de huid zal altijd doorgaan, maar door gebruik van botox/fillers, zullen die lijntjes die we hadden voordat we begonnen met het spuiten van botox/fillers, veel dunner zijn dan toen we begonnen.