Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is één van de meest populaire ingrepen om hangende oogleden te verhelpen. Hangende oogleden kunnen verschillende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of zichtbeperking veroorzaken. Clinic63 is de nummer één specialist in ooglidcorrecties. Onze ervaren en deskundige artsen voeren dagelijks verschillende ooglidcorrecties uit, zowel bovenooglidcorrecties als onderooglidcorrecties. Wil je meer informatie over een ooglidcorrectie? Lees dan even verder.

Wat is een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie, ook wel blefaroplastie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij het te veel aan huid en/of vetweefsel wordt verwijderd. De ingreep kan worden toegepast op de bovenste, onderste of beide oogleden. Een ooglidcorrectie kan vanwege medische redenen en cosmetische redenen worden uitgevoerd.

 • Bovenooglidcorrectie
  Bij een correctie aan de bovenoogleden wordt het overschot aan huid en indien nodig ook het vetweefsel in de bovenoogleden verwijderd. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid dunner en verliest het de elasticiteit. Hierdoor verslapt de huid van de bovenoogleden. Daarnaast kan het onderliggende vetweefsel naar voren worden geduwd. Dit kan klachten zoals hoofdpijn, een beperkt zicht en vermoeide blik geven. Dit zijn aanleidingen om een bovenooglidcorrectie uit te voeren.
 • Onderooglidcorrectie
  De behandeling aan de onderoogleden verschilt met de behandeling aan de bovenoogleden. Vaak wordt de onderooglidcorrectie uitgevoerd wanneer iemand last heeft van wallen onder de ogen. Dit wordt veroorzaakt door vochtophopingen of door het afzakken van het plaatselijk vet rondom de ogen. Daarnaast kan de kringspier rond om de ogen in de loop van der jaren afnemen, waardoor het onderooglid losser komt te liggen. Dit is operatief te corrigeren met een onderooglidcorrectie. Tijdens een consult kan de arts de oorzaak beoordelen en een behandelplan opstellen die geschikt bij je is.
 • Boven- en onderooglidcorrectie
  Het kan zijn dat je last hebt van zowel wallen onder de ogen als hangende oogleden. De boven- en onderooglidcorrectie kan tegelijkertijd uit worden gevoerd. Deze ingreep kan je helpen tegen klachten zoals een vermoeide blik, zware oogleden en wallen onder de ogen. Het herstel van de operatie duurt wel wat langer omdat deze ingreep wat zwaarder is dan enkel een boven- of ooglidcorrectie. Het voordeel is wel dat het in één behandeling tegelijkertijd gecorrigeerd kan worden.

Oriënterende fase met betrekking tot een ooglidcorrectie

Ben je aan het overwegen om eventueel een ooglidcorrectie te ondergaan? Of wil je graag meer informatie en een oriënterend gesprek? Bij Clinic63 kan je altijd langskomen voor een adviesgesprek met de arts.

Voorafgaand aan een ooglidcorrectie vindt er een consult gesprek plaats. In dit gesprek kun je al je vragen aan de arts stellen en zal hij of zij je adviseren over de mogelijkheden. Na dit adviesgesprek kan de ingreep worden ingepland. Hiervoor kom je dus op een ander moment terug naar de kliniek.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

 De redenen kunnen medisch zijn maar ook cosmetisch. Zo kun je onder andere een boven- en/of onderooglidcorrectie uitvoeren wanneer je beschikt over de volgende klachten:

 • Hangende oogleden
 • Verminderd zicht
 • Hoofdpijn door hangende oogleden
 • Vermoeide, droevige, boze of ouder uitziende blik
 • Prominente aanwezigheid van wallen
 • Overtollige huid rondom de oogleden
 • Uiterlijke redenen

Wanneer kom ik NIET in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is niet geschikt voor iedereen. Tijdens een gratis consult met onze arts neemt hij of zij samen met jou een medische vragenlijst door. De arts zal vragen stellen over jouw gezondheid, medische achtergrond en het medicijngebruik. Op basis van deze informatie en jouw klachten bepaalt de arts of  jij in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie.

Consult & voorbereiding op een ooglidcorrectie

Een consult bij Clinic63 is altijd gratis. Een van onze deskundige artsen staat je graag tijdens dit consult te woord en zal luisteren naar jouw wensen. Een consult kun je gemakkelijk zelf online inplannen of je kunt bellen, whatsappen of mailen via onze contact pagina.

Tijdens het consult zal de arts luisteren naar je verhaal en bespreken wat het te verwachten resultaat zal zijn. De arts legt uit hoe de behandeling in zijn werk gaat, wat de kosten zijn en waar je rekening mee dient te houden betreft de voor- en nazorg van de behandeling. Je medisch dossier wordt doorgenomen om je eventuele medicijnen gebruik te bespreken en voor foto’s te maken. Tot slot beantwoordt de arts al jouw vragen zodat jij met een gerustgesteld en veilig gevoel de behandeling kan ondergaan.

Er is geen uitgebreide voorbereiding nodig voor een ooglidcorrectie. Echter is het wel van belang met een aantal dingen rekening te houden. Zo is het van belang om geen gebruik te maken van middelen die bloedverdunnend zijn; de kans op heftige blauwe plekken is dan minder groot. Met deze bloedverdunnende middelen worden vooral aspirines en alcohol bedoelt.

Wil je extra stappen zetten om het krijgen van blauwe plekken te voorkomen? Dan kan je ervoor kiezen om van tevoren Arnica-druppels of -tabletten in te nemen; deze zijn bij de drogist te verkrijgen. Deze producten remmen het opkomen van blauwe plekken!

Hoe verloopt de ingreep?

De behandeltijd van de ingreep duurt tussen de 30 en 60 minuten. Dit is afhankelijk of je een boven- en/of onderooglidcorrectie ondergaat.

Tijdens de behandeling wordt de huid eerst gedesinfecteerd en tekent de arts met een steriele marker het huidoverschot af. Op deze manier ziet de arts na de verdoving precies welk overschot aan huid verwijdert dient te worden tijdens de operatie. Wanneer het te behandelen gebied is afgetekend, wordt het lokaal verdooft zodat jij geen pijn ervaart tijdens de behandeling. Clinic63 verkiest lokale verdoving boven algehele narcose. Algehele narcose heeft een grotere impact op je lichaam en dit gaat gepaard met grotere risico’s op complicaties. Lokale verdoving zorgt hierdoor voor minder impact op het lichaam en minder risico’s.

Wanneer de verdoving is ingewerkt wordt het huidoverschot en indien aanwezig het overschot aan vetweefsel in de oogleden verwijdert. De huid wordt dicht gehecht en er worden hechtpleisters geplakt. De hechtingen en de pleisters worden na één a twee weken verwijdert in de kliniek en dan vindt er direct een controle plaats. Er wordt nog een controle afspraak na 3 maanden ingepland indien gewenst.

Waar moet je na een ooglidcorrectie rekening mee houden

De nazorg van een ooglidcorrectie ent enkele aspecten:

Na de ooglidcorrectie mag je niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat je begeleiding bij je hebt of iemand die je wegbrengt en ophaalt.

Je dient rekening te houden met een hersteltijd na de behandeling. Er kan zwelling optreden en er kunnen blauwe plekken ontstaan, dit zijn normale bijwerkingen en trekken na enkele dagen weg. Je mag de oogleden koelen met bevroren erwten. Je mag na de ooglidcorrectie niet bukken en/of zwaar tillen. We raden het aan minimaal een week je rust te nemen. Hierna kun je je dagelijkse werkzaamheden vaak weer oppakken.

Zodra de wond dicht is en de eventuele korstjes verdwenen zijn, raden we het aan om litteken crème te gebruiken. Dit om het resultaat te bevorderen. Wij raden de littekencrème van Alhydran aan welke je kan kopen in onze kliniek. 

Onze specialisten

Dr. Sameer Rana

Cosmetisch arts BIG: 99919833501

Drs. Babak Mahdavian Delavary

Premium Cosmetisch arts BIG: 09911187401

Drs. Stephanie Maziers

Cosmetisch arts BIG: 79928153701

Veelgestelde vragen

Wil je graag meer weten over de behandeling? Heb je er vragen? Misschien staat jouw vraag al in de informatie hieronder!

De kosten van de ooglidcorrecties vind je hier. Het is afhankelijk voor welke behandeling en welke behandelaar je kiest.

In sommige gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op een ooglidcorrectie vergoeding. Het is belangrijk dat je dit altijd samen met de zorgverzekeraar regelt. Voor een vergoeding heb je namelijk eerst een medische indicatie nodig van een arts. Deze moet aan één van de volgende twee voorwaarden voldoen:

 • Er is sprake van verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of chronische ziekte die vanaf de geboorte al wordt meegedragen.
 • Er is sprake van een ernstige gezichtsveldbeperking. Concreet betekent dit dat de onderrand van het bovenste ooglid (of huidplooi) bij ontspannen, recht vooruitkijken minimaal 1 mm boven het centrum van de pupil hangt (Zorgwijzer, 2023).

Het is belangrijk om altijd de polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met de zorgverzekeraar voor de eisen. Vraag de arts om een verwijzing en laat de zorgverzekeraar deze goedkeuren. Wanneer dit niet gebeurt, heb je ook geen recht op een vergoeding.

Wij raden het aan om de oogleden na de ingreep de eerste twee dagen om de tien a vijftien minuten te koelen. Dit kun je doen met een zak bevroren erwten. Wij raden het aan om erwten in plaats van koelpads te gebruiken omdat deze zich helemaal naar je ogen vormen. 

De duur van een ooglidcorrectie is afhankelijk van het soort behandeling. Een bovenooglidcorrectie duurt vaak tussen de 30 en 40 minuten. Een onderooglidcorrectie kost iets meer tijd. De gemiddelde behandelingstijd van een onderooglidcorrectie is 60 minuten.

 De hersteltijd van een ooglidcorrectie verschilt per persoon. De meeste zwelling verdwijnt na een paar dagen. Daarna zal het langzaam verder afnemen en verdwijnt de zwelling bij een bovenooglidcorrectie na één á twee weken. De hersteltijd van een onderooglidcorrectie duurt iets langer. De zwelling trekt hier vaak na twee á drie weken weg.

Na het ondergaan van een ooglidcorrectie raden we aan om de eerste zes weken je ogen zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Ontkom je niet aan de zon? Dan raden we aan om de littekens te beschermen met een zonnebril en een goede zonnebrandcrème. Zo loop je het minste risico op beschadigingen.

Na een ooglidcorrectie raden we ten strengste af make-up te dragen, zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn. Als de hechtingen na een week verwijderd zijn, is het weer toegestaan make-up aan te brengen. Doe dit wel voorzichtig. Daarbij adviseren we je ook om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van make-up.

Heb je meer vragen over een ooglidcorrectie?

Voor meer vragen of informatie kun je altijd onze specialisten bereiken. Stuur ons een mail op info@clinic63.nl of bel ons voor direct advies op +31 (0)88 0 157 100. Zij voorzien je graag van persoonlijk advies!

Cliënten Reviews:

Ik ben meer dan tevreden over deze Clinic en de arts en de ontvangst. Zeer tevreden over het resultaat en de deskundigheid. Babak is een deskundig arts! en ook nog eens heel vriendelijk, hij stelt je op je gemak, net als de rest van het personeel.

Claudia

Lange tijd had ik last van hoofdpijn en druk op mijn ogen. Ik ben na de ingreep veel minder vermoeid en heb bijna geen hoofdpijn meer! De ingreep viel heel erg mee.

Sandra

Zeer tevreden met het resultaat van de behandeling! het ziet er zeer natuurlijk uit en het valt eigenlijk niet op. Ik krijg wel continu complimenten over hoe ik er uit zie! Dit blijf ik graag doen!

Sara

Ik had allemaal rimpels onder mijn kin heb hier voor spuiten gehad fantastisch resultaat na 3 keer echt bijna geen rimpel meer te zien als iemand mij had gezegd dat dit mogelijk ws had ik ze waarschijnlijk niet geloofd maar ben echt super blij.

Danielle