Bij de nieuwste haartransplantatie techniek (FUE – Follicle Unit Extraction) worden de haarwortels 1 voor 1 met een holle naald of boortje uit het achterhoofd verwijderd. Een dergelijke holle naald heeft meestal een diameter van 0,4 tot 0,8 millimeter, ter vergelijking van de grootte ligt er een pen naast.

Voordeel van FUE haartransplantatie methode t.o.v. de FUT haartransplantatie methode

De FUE-haartransplantatie techniek wordt gebruikt om grafts te transplanteren van de ene plek van het hoofd naar een andere plek. Het voordeel van deze behandelmethode is dat hierdoor geen litteken achterblijft in het donorgebied, wat wel het geval is bij de FUT haartransplantatie methode.

Het gebied waar de haren vandaan gehaald worden, is meestal aan de achterkant van het hoofd. De haren die daar groeien vallen niet uit, zelfs niet bij ernstig mannelijk haarverlies. Bij een haartransplantatie volgens de FUE-methode worden haren verplaatst naar bijvoorbeeld bovenop het hoofd, de haarlijn of aan de zijkanten van het hoofd. De getransplanteerde haren behouden hun genetische eigenschappen van de haarkrans en vallen dus niet uit. Het gevolg is dat er weer haargroei kan plaatsvinden op plekken die eerst kaal waren.

Na lokale verdoving worden bij de haartransplantatie FUE-techniek vanuit het donorgebied grafts (haarwortels met 1 tot 4 haren) weggenomen met een holle naald of boortje. Hierna worden met een laser, naald of mesje openingen gemaakt in het ontvangstgebied. Dit worden ook wel de ‘kanaaltjes’ genoemd. De grafts worden daarna op de gewenste plaats ingebracht. Na enkele dagen groeien deze vast in de hoofdhuid. Na ongeveer twee weken vallen de getransplanteerde haren uit. 3 tot 4 maanden na de haartransplantatie herstelt de haargroei zich en groeien weer nieuwe haren op de plek waar eerst geen haargroei was. Ongeveer 9 tot 12 maanden na de behandeling is het resultaat optimaal.

Wondgenezing na de FUE haartransplantatie

Het grote voordeel van de haartransplantatie volgens de FUE-techniek is dat de wondgenezing snel verloopt op de plekken waar de haren zijn weggenomen en dat er geen langgerekt litteken over blijft zoals bij de haartransplantatie met de FUT-methode.

Nadelen zijn er echter ook. Op de plekken waar de units zijn weggenomen kunnen kleine littekens achter blijven. Dit is vooral goed te zien als de haren afgeschoren of gemillimeterd worden. De FUE haartransplantatie techniek is arbeidsintensiever dan de FUT techniek en vaak ook duurder. Bij de FUE methode kunnen tegenwoordig bij bepaalde klinieken meer dan 2000 grafts per dag worden geplaatst. Om voldoende haren te transplanteren zijn er soms meerdere behandeldagen nodig.

Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen voor een FUE-haartransplantatie. Er is bij de FUE-methode namelijk geen sprake van een groot litteken, de hersteltijd is korter en de kans op complicaties is kleiner.

FUE haartransplantatie op het forum Haarweb

Op de site Haarweb staat ook veel informatie over de FUE haartransplantatie. Dit bekende haartransplantatie forum is uitermate geschikt om te bestuderen als u meer informatie wilt weten over deze haartransplantatie methode, ervaringen van anderen en voor en na foto’s.

Start typing and press Enter to search