Acne, vervelend! Maar wat is het eigenlijk?
Gepubliceerd op 28 februari 2023

Help! Ineens allemaal puistjes. Waar komen zij vandaan en waarom ontspruiten zij zich ineens overal op mijn gezicht, borst en rug? Puistjes, beter bekend als acne, zijn een veelbesproken en welbekend fenomeen onder puberende jongeren. Wat is acne nou precies en wat houdt het in? En nog veel belangrijker wat kan ik er zelf aan doen en wie kan mij daarbij helpen? In deze blog lichten wij alles toe over acne en hoe Clinic63 jou daarbij kan helpen!

Acne, vervelend! Maar wat is het nou eigenlijk?

In de volksmond en onder de jongeren wordt er gesproken over ‘jeugdpuistjes’, omdat acne met name in de puberteit tot uiting komt. Jouw huid bevat piepkleine gaatjes die poriën genoemd worden. Poriën zorgen ervoor dat jouw huid kan ademen en hebben ook kliertjes die talg aanmaken. Talg zorgt ervoor dat jouw huid soepel en vochtig blijft. Het is een vettige stof die jouw huid ook beschermt. Deze kliertjes zijn echter wel de boosdoener, want zij kunnen ontstoken of verstopt raken waardoor mee-eters en puistjes ontstaan.

Hoe ziet acne er eigenlijk uit?

Acne kan herkend worden aan de volgende kenmerken:

  • Ontstekingen
  • Rode bultjes
  • Gesloten comedonen (witte bultjes)
  • Open comedonen (zwarte puntjes)
  • Vaak een vette en glimmende huid
  • Littekens t.g.v. eerdere ontstekingen

Acne komt vaak voor in het gelaat, maar kan ook voorkomen op bijvoorbeeld de rug of borst.

Wat veroorzaakt acne nou eigenlijk?

Acne komt voor op delen van de huid die veel talgklieren bevatten. Zo zijn er veel talgklieren op het gezicht, de borst, rug en schouders. Door een te hoge talgklierproductie kunnen de poriën verstopt raken. Dit is één van de oorzaken. De productie van talg wordt tijdens de puberteit gestimuleerd door bepaalde hormonen. Vandaar dat er ook meestal tijdens de puberteit acne ontstaat. Daarnaast speelt de acnebacterie hierbij een rol. Als hiervan te veel op de huid zit, een zogeheten kolonisatie, krijg jij acne. Tevens zijn er nog andere factoren die acne veroorzaken of verergeren. Zo kunnen chemische stoffen, druk en wrijving op de huid, en erfelijke factoren een rol spelen. In het schema hieronder kun jij zien welke factoren voor acne zorgen die in jouw lichaam zitten, ook wel de interne factoren genoemd. Ook staan er de externe factoren bij die er van buitenaf invloed op hebben en die jij dus eventueel kunt vermijden of veranderen.

INTERNE FACTOREN VAN ACNE EXTERNE FACTOREN VAN ACNE
Erfelijke factoren Contact met bepaalde chemische stoffen (in make-up of huidreinigingsmiddelen)
Hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap, pil gebruik) Mechanische factoren (wrijf en druk krachten door (strak-zittende) kleding)
Hormoonstoornis (PCOS) Geneesmiddelen
Stress Warme en vochtige omgeving
Zwangerschap Vette poriën (vette huid)
Overmatige aanmaak van talg Overmatig transpireren
Weeromstandigheden

Bij wie komt acne nu eigenlijk voor?

Acne kan bij iedereen voorkomen. Zoals jij al eerder in deze blog hebt kunnen lezen komt het veel voor bij pubers, maar het kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Ook kan jij puistjes krijgen als jij bijvoorbeeld make-up draagt en het er niet goed afhaalt aan het einde van de dag. Hierdoor kunnen jouw poriën verstopt raken en kan de huid gaan irriteren en ontsteken. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot puistjes.

Doordat er tegenwoordig heel veel reclame wordt gemaakt voor de beste crèmes van allerlei verschillende merken is het soms lastig om precies die ene crème te vinden die bij jou past. Veel jongeren nemen zelf het initiatief om hun eigen huid te gaan behandelen met crèmes en andere huidverzorgende producten, maar eigenlijk is het beter om naar de huidtherapeut toe te gaan. De huidtherapeut weet welke middelen goed werken voor jouw huid en kan eventueel ook behandelen. Dus twijfel niet, want de huid gaat vooruit bij de huidtherapeut!

Wat kan de huidtherapeut van Clinic63 doen bij acne?

Voor acne bestaat geen standaard behandeling. De ernst en de klachten van de acne bepalen welke behandeling het beste is. De huidtherapeut kan verschillende behandelingen toepassen namelijk:

  • Manuele reiniging van de huid
    Het ‘uitknijpen’ van de puistjes en het schoonmaken van de huid.
  • Dieptereiniging van de huid
    Dit kan gedaan worden met een biologische of chemische peeling. Bij Clinic63 wordt er bijvoorbeeld een TCA peeling gebruikt. Deze peeling helpt de huidstructuur te verbeteren, de oneffenheden te verminderen en het egaliseert de kleur van de huid.
  • Acnebehandeling door middel van mesotherapie
    Mesotherapie is een behandeling waarbij er korte, onschadelijke elektro-impulsen op de cellen en het weefsel worden geflitst. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in de huid, waardoor de huid meer doorlaatbaarder wordt. Hierdoor kunnen er meer werkzame stoffen worden opgenomen door de huid. Hierna kan dan bijvoorbeeld een peeling worden aangebracht voor extra resultaat.
  • Adviezen geven
    Een huidtherapeut is gespecialiseerd in het geven van bijpassende adviezen. Schaam je dus niet om zo veel mogelijk vragen te stellen over wat jij wel en niet zelf thuis kan doen aan de puistjes en over welke producten jij het beste kunt gebruiken.

Hoe ziet de behandeling van acne eruit?

Acne kan op verschillende manieren behandelt worden, namelijk:

  • Acnebehandeling
    Dit is een standaard behandeling waarin de huid wordt gereinigd en uitgedrukt. Hierdoor is de kans op nieuwe ontstekingen kleiner.
  • Chemische peeling
    Bij een chemische peeling wordt door middel van zuren de bovenste huidlaag verwijderd. Zoals jij hierboven misschien al hebt gelezen kan hiervoor een TCA peeling gebruikt worden, die helpt om de huid op verschillende punten te verbeteren.
  • Biologische peeling
    Een biologische peeling werkt d.m.v. enzymen. Enzymen zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag verweekt wordt, zodat de ontstekingen en comedonen beter naar buiten kunnen komen. Verder zorgt de peeling er ook voor dat de bovenste huidlaag verdund wordt, waardoor vernieuwing optreedt.
  • Microdermabrasie
    Dit wordt gebruikt voor de littekens die ontstaan na acne. De acne mag dan ook niet meer actief zijn op de plekken die behandelt worden. Soms zijn er verschillende behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Wat kun jij nu het beste zelf doen bij acne?

Ben jij een avond gaan stappen en wil jij het liefste meteen jouw bed induiken? Niet doen! Jij zal toch echt eerst jouw make-up eraf moeten halen, voordat jij gaat slapen. Make-up bevat vaak stoffen die acne verergeren en zorgen dat jouw poriën verstopt raken.

Het belangrijkste wat jij kan doen bij acne is jouw huid rust geven. Rust is belangrijk voor het herstel van de huid. Wat jij zelf mag doen is jouw huid met lauwwarm water wassen en met een schone handdoek droog deppen. Wrijf niet, want dit geeft extra irritatie aan jouw huid. Ga dan ook bij het zien van een puistje, of meerdere, niet zelfstandig te werk door bijvoorbeeld het puistje uit te drukken, uit te knijpen of eraan te krabben. Dit zal ervoor zorgen dat jij nieuwe pukkels of zelfs littekens krijgt. Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld met tips over wat jij wel kunt doen bij acne en wat jij zeker niet moet doen.

Dat zonlicht tegen acne helpt, is een fabel. Dit is niet waar. In een vochtige omgeving waar direct zonlicht is, ontstaat een broeierig effect. Dit zorgt ervoor dat de acne kan verergeren. Als jij de zon in gaat, zorg er dan voor dat jij jouw huid beschermt. Dit doe jij door bijvoorbeeld zonnebrandcrème te gebruiken speciaal voor de acnehuid.

DO’S DONT’S
De acne rust geven. Niet wrijven, dit zorgt voor extra irritatie van de huid, zoals roodheid.
Gezicht nat maken met lauw/warm water en droogdeppen met een schone handdoek. Het is een fabel dat zonlicht helpt tegen acne.
Gebruik bescherming tegen de zon. Zelfstandig te werk gaan. Niet krabben, uitdrukken, uitknijpen of wrijven aan jouw huid. Hierdoor ontstaan er nieuwe puistjes en/of zelfs littekens.
Laat een professional, zoals bijvoorbeeld de huidtherapeut, ernaar kijken! Gebruik weinig tot geen make-up, dit bevat stoffen en chemicaliën die acne verergeren.

Komt u ook langs voor een gratis en vrijblijvend consult?

Wilt u een afspraak maken of extra informatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult met één van onze specialisten. Tijdens een consult of kennismakingsgesprek wordt uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat. U kunt uw wensen voorleggen tijdens dit gesprek. U ontvangt tijdens dit consult advies over wat u het beste kunt doen, om tot een optimaal resultaat te kunnen komen.

Dit artikel is geschreven door:
Studenten Huidtherapie van De Haagse Hogeschool